fbpx

Kornets opbygning

For at forstå økologisk stenformalet mel, er det vigtig at forstå at en kerne består af fire dele:

  • Skallen
  • Aleuronlaget
  • Kimdelen
  • Frøhviden

Det er særligt i kim og skaldelene at næringsindholdet, strukturen og smagen sidder. Frøhviden indeholder et højt niveau at stivelse og gluten, det er den der giver den hvide farve i melet og et godt opbag når du bager.

Når vi stenformaler kernerne, bruger vi denne her viden til at bestemme vores forskellige meltyper. Læs mere om det længere nede på siden.

En økologisk hvedekerne består af fire dele, skallen, aleuronlaget, frøhviden og kim.

Hør Peter forklare kornets opbygning her:

Peter fortæller om kornets opbygning og hvor vigtigt det er når vi stenformaler vores mel og de meltyper vi tilbyder.

Sådan bruger vi hele kernen i vores produkter

Fuldkorn

Vores økologiske Fuldkorns Hvedemel, indeholder hele kernen, altså både frøhvide, skallen, aleuronlaget og kimdelen. Det giver et 100% fuldkornsprodukt, og du får alt det gode med fra kernen som vores mave og tarme godt kan lide.

Sigtet mel

Når vi så sigter produktet, så tager vi de store fraktioner af skallen, aleuronlaget og kimdelen væk i sigten. Det kan varierer hvor meget der er sigtes væk. Vores økologiske Hvedemel Sigtet er et “halvsigtet” produkt, og der er derfor stadig en del af de gode elementer med fra kernen.

Når vi så fortsætter med at sigte melet, så bliver det til vores Økologisk Hvedemel Fint og derefter Økologisk Type 00 Hvedemel. Disse to meltyper har væsentlig færre kim og skaldele, og derfor er de stærkere til opbag, men ikke lige så rige på smag, næringsstoffer og struktur.

Hvedeklid

Når vi sigter melet, sorterer vi kim- og skaldele fra, det bliver så til en form for restprodukt (klid). Men vi har jo lige konkluderet at det er her nærringsindholdet, strukturen og smagen er størst. Derfor har vi også et produkt: økologisk Hvedeklid, som du med fordel kan bruge i dit bagværk, både brød og kager. Du kan også bruge det til topping på dine boller, det giver en dejligt struktur, duft og smag.

Hvis du bruger både et sigtet produkt og klid samtidig, sikrer du, at du har brugt alle elementer fra kernen.

Hvedeklid

Få flere kim og skaldele med næste gang du bager:

Bananpandekager med hvedeklid og karamelliserede æbler

Opskriften på Bananpandekager er udviklet af Celine Holst Elkjær, Emilie Ellingesøe, Jakob Strandby & Janni Pilskov – Studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i Aarhus.  Bananpandekager Blend alle ingredienser sammen i en blender til massen er uden klumper og lad pandekagedejen stå på køkkenbordet i 10 minutter og samle sig. Opvarm en pande med olie eller...

Gulerodsrugbrød

Gulerods-rugbrødet er bagt på Basis-rugbrøds blandingen, som primært indeholder rugmels-typerne Rugmel Sigtet og Rugmel Fuldkorn. Den gode økologiske opskrift har vi sat for dig. Tilsæt vand og gær. Så kan der bages. Det færdige rugbrød er blødt, saftigt og lækkert på et hvert middagsbord. Fremgangsmåde: Alle ingredienser røres grundigt sammen, fyldes i en bageform og...

Madvafler med surdej

Hvem kan ikke lide vafler? Sprøde og saftige og kan fungere både som morgenmad, frokost og aftensmad. Madvaflerne er bagt på Ølandshvedemel sigtet, som øger indholdet at kostfibre og giver god mæthed. Samtidig bruger du også dine surdejsrester. Nyd dem lune med dit yndlingstilbehør. Fremgangsmåde: Kom alle ingredienser i en blender eller en foodprocessor og...

Bestil til opskriften

Økologisk Hvedemel Fuldkorn

Økologisk hvedemel fuldkorn er de hele økologisk hvedekerne, som stenkværnes. Den bliver ikke udsat for varme og høj friktion. Det gør den stenkværnede mel rig på den naturlige smag og duft, som kernen har med fra marken.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Rugmel fuldkorn

Økologisk rugmel er den hele rugkerne, formalet på stenkværn. Alle kim og skaldele er bevaret, hvilket giver dig et 100% fuldkorns-produkt. Fuldkorns-mel bidrager med en dyb kornsmag og et højt væskeoptag til dit bagværk.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Hvedeklid

Dansk økologisk hvedeklid, som er det restprodukt, der opstår når vi laver alle vores sigtede meltyper i møllen. Fordelene ved at bruge hvedeklid i dit køkken er det høje indhold af kostfibre samt tilførelsen af massere smag.

19,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder

Mejnerts tilgang til mølleri og landbrug

Vi vil så gerne fortælle om alle de bevidste valg, vi har taget for at producere vores økologiske stenformalede mel. For der er SÅ mange gode grunde til det.

Derfor kan du her på siden dykke ned i vores verden, og blive klogere på vores stenkværn, og hvordan kernens rejse er, fra hel kerne til fuldkornsprodukt og hvordan de forskellige formalingsgrader bliver til de forskellige meltyper vi har.

Du kan også blive klogere på vores økologiske landbrug og hvordan vi drifter Mejnerts med stor omtanke hele vejen rundt. Hvordan vi gør brug af naturlig energi og hvordan vi bruger det vi tager og giver det tilbage til naturen.

Vi er nemlig meget begejstrede og stolte af vores tilgang til det at drive økologisk landbrug og male alle de gode kerner til stenformalet økologisk mel.

Dyk ned landbrug og mølleri her

Stenkværnen

Bliv klogere på hvad der sker når de hele kerner kommer igennem stenkværnen, og hvorfor det er så god en metode når vi ønsker at beholde at det naturlige fra kernen. Læs mere her

Omtanke hele vejen rundt

Vi ønsker at sætte så lille et spor i naturen som muligt, når vi producerer vores kvalitets mel. Derfor har vi taget en masse bevidste valg, såsom solceller og restprodukter. Læs mere her

Økologi

Det, vi taget, giver vi igen. Vi arbejder meget med sædskifte og mangfoldighed i vores økologiske langbrug. Læs meget mere om det her