Surdej som krydderi
Surdej bruges i udgangspunktet til at hæve brød, men viste du, at du også kan bruge det som et krydderi i køkkenet?
Surdej kan meget mere end bare at hæve brød. Surdej forbedrer brødets tekstur, smag og så forlænger det brødets holdbarhed.
Smagen i dit brød påvirkes i høj grad af melkvalitet, fermenterings temperatur, PH-værdi og hæve tider.
Når du bager med en mælkesyrebakteriekultur, som f.eks. en surdej, bliver fermenteringsprocessen påvirket af surdejens komplekse mikroflora, hvilket er med til at fremme specifikke smagsegenskaber i brødet.
At holde en aktiv surdej kræver tid og opmærksomhed. Men der er også en anden mulighed, hvor du stadig opnår en stor del at surdejens fordele. Du kan holde en inaktiv surdej.
Inaktiv surdej:
En inaktiv surdej opstår, hvis du ikke fodre din surdej dagligt. Den skal dog stadig fodres!! Minimum hver 3.-4. dag, hvis den står på køkkenborderet, hvor den har det bedst.
Inaktiv surdej kan også opbevares i køleskabet. Her anbefaler vi, at du fodrer den engang om ugen. Find opskriften på surdejsfodring her.
Hvordan bruger du surdej som bage-krydderi?
Inaktiv surdej i ”almindelige” opskrifter:
Du kan tilsætte inaktiv surdej til en almindelig brødopskrift. Udskift blot ca. 100 g væske i opskriften og tilsæt 100 g surdej istedet. Følg i øvrigt opskriften.
Inaktiv surdej i surdejsopskrifter:
Når surdejen ikke er aktiv, så hæver den ikke brød og bagværk. Derfor skal du tilsætte gær som ”hæveforsikring”. Tilsæt 10 g gær til din surdejsopskrift (brug fx opskrift en på Mejnerts Signaturbrød). Følg i øvrigt opskriften.
Herudover kan du bruge din inaktive surdej til opskrifter med surdejsrester. Find dem lige her.
Inaktiv surdej og surdejsrester er nemlig fantastisk i fx kager, gærbrød, vafler, pandekager, osv. Selvom din surdej ikke kan bruges som aktiv del, kan det stadig med fordel tilsættes som smagsgiver, og næringsgiver.
Vil du vide endnu mere om det gode brød og fordelene ved at bage med surdej så læs med her.