fbpx
Opskrift

Surdejsrester – brug dem godt

Får du brugt dine mange surdejsrester til noget fornuftigt? Eller mangler du inspiration?

Det er ærgerligt at smide kasseret surdej ned i afløbet. Især når du stadig kan bruge den! For det meste samler jeg mine kasserede surdejsrester sammen og fryser dem ned, og når jeg har samlet en fin mængde sammen laver jeg ofte kiks eller knækbrød (Se opskrift under ingredienser).

Jeg bruger også altid en sjat surdej i en pandekagedej eller en vaffeldej. Det er så lækkert og giver en dejlig sprødhed og massere af knas.

Man kan også sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har æltet i flere minutter, eller har koldhævet hele natten over. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden og planlægningen holder ikke altid. Derfor er det nemt at få mere smag i gærboller ved et komme surdejsrester i.

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180 grader alm. ovn. Kom et stykke bagepapir på en bageplade. Rør surdej sammen med salt, og fordel det tyndt (!) ud på bagepapiret. Bliver laget for tykt. Bliver knækbrødet ualmindeligt sej, og er ikke til at bide over.

Drys med frø, korn og kerner eller krydderier, alt efter hvad du har i køkkenskabet. Prik i dejen med en gaffel. Så undgår du, at knækbrødet hæver op.

Bag knækbrøddet i 45 minutter, eller til det er helt sprødt.

Afkøl knækbrøddet på en rist, før det brækkes i mindre stykker, og spises med en tykt lag smør. Eller lægges i en lufttæt beholder, hvor de sagtens kan holde sig en måned.

Print opskrift