fbpx

Fri fragt på alle ordre over 299,- kr.

Sæt din surdej på pause

Selvom du elsker at bage, så kan der komme perioder, hvor du ikke har mulighed for at fodre din surdej dagligt. I så fald kan det være godt at vide, hvordan du sætter den på pause.

Din surdej arbejder i en proces, hvor den hæver op og falder sammen imellem hver fodring. Hvis du gerne vil vide, hvordan din surdej præcis virker, så kan du læse mere i Surdejsfodring og planlægning.

Når du vil sætte din surdej på pause, så ønsker du i virkeligheden at sænke surdejens arbejdstempo for at gå i dvale. Det gør du bedst ved at sænke temperaturen.

Sådan gør du:

For at bevare så mange aktive bakterier i din surdej som muligt, skal du sætte den på køl omkring sit peak (højeste punkt). Det er vigtigt, at den har vist god aktivitet efter seneste fodring.

Foder din surdej, som du normalt ville gøre det (se evt. Fodring – hvedesurdej). Vent 2-4 timer. Eller til surdejen begynder at hæve og boble. Nu kan du sætte din surdej i køleskabet. Husk, at den skal have låg på.

Hellere i køleskabet på det “forkerte” tidspunkt:

Ideelt skal du følge ovenstående anvisning, hvis det er muligt for dig. Det sker dog, at man kommer i tanke om sin surdej på køkkenborderet i sidste øjeblik.

Forestil dig at familien allerede sidder i bilen og motoren er startet… Så bliver der altså dårlig stemning, hvis du skal til at fodre surdejen inden familien drager afsted i sommerhus eller på juleferie (vi har været der)… I så fald, er den rigtige løsning at gribe surdejen og sætte den i køleskabet lige meget, hvor den er i sin fodringscyklus.

En surdej kan nemlig holde til langt mere end du tror.

Hvor længe kan en surdej stå i køleskab?

Din surdej kan uden problemer stå i køleskabet i ca. 14 dage. Jo længere tid, den står på køl – jo længere tid skal du beregne for at bringe den tilbage i aktiv tilstand.

Hvordan “genstarter” jeg min surdej?

Når din surdej skal tilbage i aktivitet efter en tur i køleskabet, skal den fodres hver gang den peaker (ca. hver 12 time).

Når surdejen mere end fordobler sin størrelse efter en fodring, så er den klar til bagning.
Forvent ikke, at den hæver specielt meget efter fodring nr. 1 eller 2. Det tager ca. 3 fodringer inden du igen står med en bageklar surdej. Dette afhænger dog af, hvor længe, den har stået i køleskabet. Måske er den allerede bageklar efter fodring nr. 1.

Læs mere om, hvordan din surdej præcis virker i Surdejsfodring og planlægning. Her fortæller vi, hvordan du planlægger og påvirker din surdejs aktivitet.