fbpx

Sæt din surdej på pause

Sæt din surdej på pause i køleskabet når du skal på ferie eller skal holde en pause fra din surdejsbagning. Selvom du elsker at bage, så kan der komme perioder, hvor du ikke har mulighed for at fodre din surdej dagligt. I så fald kan det være godt at vide, hvordan du sætter den på pause.

Din surdej arbejder i en proces, hvor den hæver op og falder sammen imellem hver fodring. Hvis du gerne vil vide, hvordan din surdej præcis virker, så kan du læse mere i Surdejsfodring og planlægning.

Når du vil sætte din surdej på pause, så ønsker du i virkeligheden at sænke surdejens arbejdstempo for at gå i dvale. Det gør du bedst ved at sænke temperaturen, og derved placere den i køleskabet.

Sæt din surdej på pause – sådan gør du:

For at bevare så mange aktive bakterier i din surdej som muligt, skal du sætte den i køleskabet omkring sit peak (højeste punkt). Det er vigtigt, at den har vist god aktivitet efter seneste fodring.

Foder din surdej, som du normalt ville gøre det (se evt. Fodring – hvedesurdej). Vent 2-4 timer. Eller til surdejen begynder at hæve og boble. Sæt din surdej på pause i køleskabet netop nu. Husk, at den skal have låg på.

Hellere i køleskabet på det “forkerte” tidspunkt:

Ideelt skal du følge ovenstående anvisning, hvis det er muligt for dig. Det sker dog, at man kommer i tanke om sin surdej på køkkenborderet i sidste øjeblik.

Forestil dig at familien allerede sidder i bilen og motoren er startet… Så bliver der altså dårlig stemning, hvis du skal til at fodre surdejen inden familien drager afsted i sommerhus eller på sommerferie (vi har været der)… I så fald, er den rigtige løsning at gribe surdejen og sætte den i køleskabet lige meget, hvor den er i sin fodringscyklus.

En surdej kan nemlig holde til langt mere end du tror.

Hvor længe kan en surdej stå i køleskab?

Din surdej kan uden problemer stå i køleskabet i ca. 14 dage. Jo længere tid, den står på køl – jo længere tid skal du beregne for at bringe den tilbage i aktiv tilstand.

Hvordan “genstarter” jeg min surdej?

Når din surdej skal tilbage i aktivitet efter en tur i køleskabet, skal den fodres hver gang den peaker (ca. hver 12 time).

Når surdejen mere end fordobler sin størrelse efter en fodring, så er den klar til bagning.
Forvent ikke, at den hæver specielt meget efter fodring nr. 1 eller 2. Det tager ca. 3 fodringer inden du igen står med en bageklar surdej. Dette afhænger dog af, hvor længe, den har stået i køleskabet. Måske er den allerede bageklar efter fodring nr. 1.

Læs mere om, hvordan din surdej præcis virker i Surdejsfodring og planlægning. Her fortæller vi, hvordan du planlægger og påvirker din surdejs aktivitet.

Lær at sætte din surdej på pause hvis du skal på ferie eller ikke skal bare i længere tid.

 

 

Aktiver din surdej fra pausen i køleskabet

Surdejsfodring og planlægning

Din surdej er en bakteriekultur, som består af mælkesyre- og eddikesyrebakterier. Når surdejen fodres med frisk mel, reduceres den samlede mængde af bakterier. De tilbageværende bakterier vil igangsætte en ny fermenteringsproces, som kan være svær at planlægge. For at kunne planlægge surdejsfodring i forhold til, hvornår du vil bage. Er det nogle mekanismer, som er...

Forstå din surdej

Her lærer du at forstå din surdej, hvornår den skal fodres, hvor ofte og hvordan. Der er 3 enkle regler, som gør det nemt for dig at leve lykkeligt sammen med din surdej. Surdejsbagning har en stejl læringskurve, men når først koden er knækket, kan du bage fantastiske brød og boller. Måske kan du endda...

Bageværksted

Find svarene på hvordan du lærer at bage med surdej. Bliv klogere på afbagning, æltetempo og hvordan du passer din surdej, også i ferien.

Bestil til opskriften

Surdejs-kit (OBS!!! afsendes d. 8. oktober 2024)

Alt hvad du skal bruge for at komme igang med surdejsbagningen: en surdej med vejledning, dansk økologisk mel samt opskrifter.

229,95 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv
Økologisk Hvedemel Sigtet

Økologisk Hvedemel Sigtet giver en aromatisk og kornfyldt smag til dit bagværk, den er sigtet for de største kim- og skaldele, hvilket giver den sigtede hvedemel et lettere opbag.

25,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Rugmel Sigtet

Økologisk Rugmel Sigtet er stenformalet rugmel, hvor de største kim- og skaldele er sigtet fra. Det giver et lettere opbag når du bruger rugmel i dit rugbrød og i de lyse deje.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder