Forstå din surdej
Her lærer du at forstå din surdej, hvornår den skal fodres, hvor ofte og hvordan. Der er 3 enkle regler, som gør det nemt for dig at leve lykkeligt sammen med din surdej.
Surdejsbagning har en stejl læringskurve, men når først koden er knækket, kan du bage fantastiske brød og boller. Måske kan du endda kalde det afstressende at stå med fingrene i dejen?
Men først.. Træk vejeret, helt ned i maven. Det er bare en surdej. Vi gør vores bedste for at guide dig sikkert i mål. Skynd dig at lave en masse fejl – så bliver du hurtigt klogere.
De 3 “aldrig-regler” for surdej
1: Du må aldrig glemme at fodre din surdej i mere end 2-3 dage (hvis den opbevares ved stue-temperatur).
2: Du må aldrig putte hele din surdej i dejen. Gem altid minimum 1 spsk.
3: Du må aldrig kun have en surdej. Gem en surdejs-rest i fryseren. Her kan den ligge i ca. 1-2 år. Fra denne rest kan du altid dyrke en ny surdej.
Hvordan fodrer jeg min surdej?
Når du fodre din surdej, tager du en lille del af den gamle surdej og tilføjer nyt vand og mel.
Find opskriften på surdejs-fodring her.
Hvor ofte skal en surdej fodres?
En aktiv surdej skal fodres en gang om dagen for at holde sin aktivitet og hæveevne. Den kan dog sagtens overleve en dag eller to uden, men den vil blive doven og smager voldsomt surt. Derfor anbefaler vi daglig fodring. Føler du, at din surdej trænger til et aktivitets-boost, så kan du fodre den både morgen og aften (hver 12 time).
Hvad skal jeg fodre min surdej med?
På Mejnerts Mølle anbefaler vi at du fodrer din surdej med Type 00 hvedemel. Det giver en stærk surdej med et roligt tempo, hvilket er lettest at arbejde med. Du kan dog sagtens fodre med andre mel-typer. Hvedemel sigtet er fx en 100% stenformalet mel, som indeholder masser af energi til din surdej.
Den sigtede mel-type kan gøre din surdej meget aktiv, hvilket kan være svært at styre. Men prøv endelig. Måske virker det perfekt for dig.
Vi anbefaler ikke, at du fodrer med ren fuldkornsmel, da de store mængder af kim- og skaldele kan have tildens til at rådne i surdejen. Brug dog gerne et drys fuldkornsmel som energi-boost sammen med fx Type 00, hvis surdejen trænger til ekstra kraft.
Hvornår er din surdej klar til bagning?
Flydetesten er en god tommelfingerregel, når du skal se om din surdej er klar til bagning. Kan den flyde, kan den bage. Find vejledningen her.
Hvad gør jeg med min surdej, når jeg skal på ferie?
En surdej kan også opbevares i køleskabet, hvis du i en periode ikke ønsker at bruge den til bagning. I køleskabet sænker du surdejens fermenterings-tempo og den proces, som på køkkenborderet tager 24 timer, tager nu ca. 7 dage. Surdejen kan uden problemer stå en uge i køleskabet og den kan faktisk stå helt op til 3 uger uden at blive dårlig. Du vil måske opleve, at surdejen skiller. Det sker der ikke noget ved. Rør den blot sammen igen. Det er dog et tydeligt tegn på, at den skal fodres.
Surdejen bliver inaktiv på køl og når du igen ønsker at bruge den til bagning, skal den have lidt ekstra kærlighed i form af 2 dage med hyppige fodringer (ca. hver 12 time). Find vejledningen her
Hvornår er min surdej død?
En død surdej vil typisk være skilt så melet er faldet til bunden og vandet ligger i toppen. Så længe vandet er klart, er det ikke et problem, men begynder vandet at skifte farve og blive rødt/grønt/sort, så synger din surdej på sidste vers. Hemmeligheden er dog, at din surdej er meget stærkere end nu tror! Du kan give den chance, ved at tømme glasset og tage en lille del (ca. 5-10 g) fra glassets bund og fodre den op igen. Følg Mejnerts surdejsguide her.
3 Typiske surdejs-fejl:
1: Kasserer for lidt surdej under fodring
Det kan virke meningsløst at smide din finde surdej i skraldespanden og der findes masser af opskrifter, hvor i du kan bruge dine surdejs rester, så undgår at spilde for meget (find dem fx her). Det er dog vigtigt at kassere en mængde for at holde surdejen frisk og aktiv. Kasserer du for lidt, vil din surdej blive doven og sur. Reducer gerne din surdej i mængde i perioder, hvor du ikke bruger den.
2: Fodrer for ofte
Det kan godt lade sig gøre at fodre en surdej for meget. Det er vigtigt, at du lader surdejen skabe aktivitet (luftbobler), inden du fodre den igen. Som udgangspunkt skal surdejen have rundet sit “peak” inden den igen må fodres.
3: Fodrer for sjældent
Hvis du gerne vil lykkes med surdejs-bagning, så er regelmæssig fodring nøglen til succes. Det sker ikke noget ved at “glemme” sin surdej, men hvis fodringerne bliver meget uregelmæssige, så er det svært at lave gode bageresultater og så forsvinder bage-glæden hurtigt.
God fornøjelse med med surdejs-bagningen.