Opskrift
Surdejsguide – Sådan laver du din egen surdej
I denne surdejsguide finder du alt hvad du skal vide, for at komme godt igang med surdejsbagningen.
Vi vil anbefale dig, hvis det er muligt, at begynde med en surdej der allerede laver gode og luftige brød. Det giver en god selvtillid og en bedre forståelse for, hvordan en surdej arter sig. Men hvis du ikke kender en der har en surdej, kan du bestille et surdejs-kit her, der får dig hurtigt fra start.
Sådan laver du din egen økologiske surdej
Surdejsguide – opstart
Dag 1
Bland alle ingredienser sammen i en skål og pisk dem godt sammen. Hæld blandingen i et glas med låg.
Det er en myte, at den skal stå med et låg halvt på! – så på med låget. Der går utrolig let bananfluer og andet skidt i, som vi helst ikke vil have. Brug fx et Weck glas med låget på – dog uden spænder og rem. Bruger du et andet glas, så skal låget lægge løst op, så der kan slippe luft ind og ud.
Dag 2+3
Rør i surdejen to gange om dagen i to dage, og sørg for at røre helt i bund, så surdejens bundfald ikke mugner.
Surdejen vil muligvis skille sig i en brun mørk væske og mel – det er helt okay, det skal bare røres ud.
Efter tre-fire dage skal surdejen gerne dufte som en god, kraftig mørk øl. Så ved du, at du er på rette kurs.
Dag 4
Nu kassere du en god “slat” af din surdej så du ca. har 4 spsk surdej tilbage.
Den del du har ladet blive tilbage i glasset, fodrer du nu med 100 g vand og 100 g mel. Nu skal den gerne boble og vokse, men vær tålmodig da det godt kan tage en del tid (ca. 4-8 timer).
De næste to dage skal du fodre den som ovenfor. Ca. 4 spsk. surdej + 100 g vand + 100 g mel. Ved hver fodring kasserer du en surdejsrest. Det er vigtigt at surdejen får frisk mel og vand at arbejde med.
Dag 6
Nu har du en perfekt surdej, der er klar til brug.
Husk, hver gang du bruger af surdejen, skal den friskes op med nyt mel og vand. En surdej skal ikke dufte decideret ”surt”. Hvis den dufter skarpt af eddike, er balancen mellem mælkesyrebakterien og eddikesyrebakterien forkert. Da trænger surdejen til at blive fodret op med meget lidt surdej, fx. 1 tsk. til 100g. vand og 100g. mel.
God fornøjelse
Print opskrift