fbpx
Opskrift

Rugsurdej – opstart

Start din rug-surdej

Når det hjemmebagte surdejsrugbrød først flytter ind i din hverdag – så flytter det ikke sådan lige ud igen. Smagen er ganske enkelt uforlignelig.

Er der forskel på rug-surdej og hvede-surdej? Hertil er svaret både ja og nej. Som udgangspunkt er en rug-surdej fodret med rugmel og en hvede-surdej er fodret med hvedemel. I oprindelsen indeholder en surdej dog hhv. mælkesyre- og eddikesyrebakterier, hvad enden det er en hvede-surdej eller en rug-surdej. Derfor kan du også bage rugbrød med din hvede-surdej og hvedebrød med din rug-surdej. Det afhænger blot af, hvor eventyrlysten du er. Det vil dog give det mest karakteristiske resultat at holde de to ting adskilt. Din surdej er nemlig et “vanedyr” og kan bedst lide, at blive fodret med den mel-type, den er vandt til.

I guiden her finder du opskriften på at starte din egen rug-surdej. Opskriften på et godt kernefyldt rugbrød finder du her. Rug-surdejen er i sin natur et roligt gemyt og stiller ikke helt så store krav til timing og teknik, som bagning med hvede-surdej. Har du mod på at starte en hvede-surdej, så finder du guiden her.

God fornøjelse.

Opstart:

Dag 1

find et mellemstort syltetøjsglas med skruelåg og bland følgende ingredienser:

3 spsk. Rugmel fuldkorn
1 dl vand
3 spsk. Type 00 hvedemel
1 tsk. honning

Lad glasset stå (med låget på) på køkkenborderet, Gerne lidt lunt, i to dage.

Dag 3

Opfrisk blandingen med følgende:

½ dl vand
1 spsk. Rugmel fuldkorn
2 spsk. Type 00 hvedemel

Rør blandingen godt sammen. Sæt låget på og stil igen glasset på køkkenborderet.

Dag 5

Nu skulle der gerne være god aktivitet i glasset og surdejen er klar til brug.

Find opskriften på et groft og kernefyldt surdejsrugbrød her.

Print opskrift

Bestil til opskriften

Rugmel fuldkorn – 1 kg

25,00 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv
Type 00 Hvedemel – 1 kg

30,00 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv