fbpx
Opskrift

Surdejsrugbrød

Har du startet din rugsurdej? Så er du klar til at fortsætte rugbrøds-rejsen. Alternativt, finder du vejledningen til opstart af rug-surdej her.

I denne opskrift bruges surdejen i rotation. Det vil sige, at du (hvergang du bager) tager en del af dejen fra og gemmer den til din næste rugbrøds-bagning. Den del, som tages fra sættes i køleskabet, hvor den skal stå i minimum 5 dage, før den er optimal at bruge igen. Din rug-surdej kan sagtens tåle at stå i køleskabet længere end 5 dage. Faktisk kan den nemt stå op til 3 uger uden, du behøver at gøre noget. Har din surdej stået længe (over 3 uger) på køl, så vil den være meget sur. Det er en god ide at friske den op: 1 del surdej, 2 dele vand og 2 dele rugmel. ca. et døgn før du bruger den til bagning.

Dag 1.

Hæld vand og surdej i en skål og rør til surdejen er opløst. kom resten af ingredienserne i (se dag 1). Dæk skålen med et rent viskestække og lad den stå på køkkenborderet i ca. 8-10 timer (natten over).

Dag 2.

Fjerne klædet og kom alle ingredienser op i skålen (se dag 2). Rør det hele grundigt sammen. Vær opmærksom på at komme helt ned i skålens bund. Læg igen klæde over skålen og lad dejen stå i 5 timer.

Nu skal du tage surdej fra til din næste brødbagning. Tag 270-300 g surdej fra og sæt på køl.

Smør 3 små (1 L) forme eller to store (1,5-2 L). Gerne med sesamolie, hvis du har. Alternativt kan andet fedtstof også bruges. Fordel dejen i formene. Bank formene mod borderet og glat overfladen, så dejen falder godt til. Stil nu formene under et klæde i 2 timer (eller til de er hævet ca. 1-2 cm.).

Pensel brødets top med olie og prik huller i brødet med en strikkepind. Ca. 24 stk. i hvert brød.

Sæt brødene i ovnen (nederste rille) og bag dem ved 180 grader (alm. ovn). Små forme bages i 2 timer. Store forme bages i 2 timer og 15 min.

Tag brødene ud af formen. Læg dem på et skærebræt og dæk dem med et fugtigt viskestykke. Når brødet er kølet af kommes de i pose.

Print opskrift