Opskrift
Ølands-foldebrød
Er du en rutineret surdejsbager eller har du bare lyst til at kaste dig ud i et udfordrende brød? Så er opskriften her noget for dig. Opskriften er udviklet af den dygtige Instagramer @bread_by_rosendahl.
Grej: Støbejernsgryde, dejspartel, hævekurv, isterninger.
Fremgangsmåde:
Bland vand (koldt) og mel til autolyse i 1 time.
Tilsæt surdejen, bland godt sammen og lad dejen hvile i 30 min. Herefter tilsættes salten og dejen æltes til den føles blød og elastisk (gerne på maskine). Lad dejen hvile yderligere 30 min.
Dejen skal nu foldes 3-4 gange med et interval på 45-60 min. Lad herefter dejen hvile i 60-90 min.
Hæld dejen forsigtigt ud af skålen og preshape den til en rund opspændt kugle. Lad dejen hvile i 20-30 min. (udækket – den skal danne et tyndt skind på toppen).
Vend forsigtigt dejen med toppen nedad (drys evt. lidt rismel på borderet). Drys en hævekurv med ikke-glutenaktivt mel (fx rismel eller majsmel). Fold dejen (final shape) og læg den forsigtig til hvile i hævekurven med foldningen opad. Sæt dejen på køl i 20 timer.
Afbagning:
Forvarm din ovn og støbejernsgryde til 250 grader. Gerne min. 1 time inden du skal bage.
Følgende proces skal gå lidt tjep. Forbered gerne det hele inden du starter: Tag dejen direkte fra køleskabet. Læg evt. et stykke tilpasset bagepapir i bunden af din gryde. Vend dejen ud i gryden, snit toppen og læg to stk. isterningerned i gryden. Læg hurtigt låget på den varme gryde og sæt den tilbage i ovnen.
Tip: Hvis du bager i en gryde med høje kanter, så kan det være en fordel at vende dejen ud på et stykke bagepapir og snitte dejen imens, den ligger på borderet. Herefter tager du fat i bagepapirets kanter og flytter dejen forsigtigt op i gryden.
Bag i 20 min med låg.
Efter 20 min fjernes låget. Sænk temperaturen til 220 grader (alm. ovn). Brødet bages færdigt.
Hvis du syntes, brødet bliver for mørkt, kan du lade låget lægge på i længere tid. Brødet skal dog bage 40 min.
Lad brødet afkøle på rist 1-2 timer inden det skæres.
Print opskrift