fbpx
Opskrift

Det bløde surdejsrugbrød

Det bløde surdejsrugbrød er bagt med stenformalet rug- og hvedemel, samt hævet med 100% surdej. Surdejen, som bruges i denne opskrift, er Hvedesurdejen Hr. Weyse. Har du en rugsurdej, så kan du sagtens anvende den i samme mængde. Husk, at vi med jævne mellemrum sender surdejs-kit. Følg linket her og se, hvornår vi sender igen.

Savner du et surdejsrugbrød, som er hurtigt at bage? Fremgangsmåden her i opskriften sørger for, at din rugbrøds-dej holder en høj temperatur. Det sætter nemlig ekstra fart på din surdej. Tanken er, at du med denne opskrift kan røre din dej om eftermiddagen og bage brødet, inden du går i seng.

Inden du går i krig, skal du dog have styr på din surdej, som skal være bageklar. Den skal ideelt være over sit peak (højeste niveau) og være begyndt at falde. Her er den nemlig godt sur. Hvis den er fodret inden for de seneste 12 timer, så er du formentlig godt på vej.

Forvent en bagetid fra dej-mix til færdigt rugbrød på ca. 5 timer. Men husk; ingen regler uden undtagelser – det er naturkræfter, vi arbejder med.

God bagning!

Fremgangsmåde:

Afveje kernerne i en skål. Solsikkefrø og hørfrø kan evt. erstattes eller suppleres med fx sesam eller græskarkerner.

Kog vandet og hæld det over kernerne. Lad det trække i 5-10 min.

Tilsæt mel, tempereret vand og bageklar surdej* til skålen med kerner og rør det sammen. Tilsæt salt og rør igen til en ensartet dej.

Hæld dejen i en form (1,5-2 L) og pynt den evt. med kerner på toppen.

Sæt dejen til hævning (overdækket med et fugtigt klæde) og lad den hæve ca. 3 cm. Et godt tip er at måle afstanden fra formens kant, ned til dejen. Mål igen efter 1-2 timer. Træk de to målinger fra hinanden og så har du hævningen i cm. Vurder om dejen skal hæve længere tid.

Forvarm ovnen til 220 grader. Når dejen er færdig-hævet (toppen står op i en fin bue), sættes den i ovnen. Skru ned på 180 grader (alm. ovn) og lad brødet bage i ca. 1 time og 15 min. eller til en kernetemperatur på 99 grader.

Tag brødet ud af ovnen og sæt formen på en rist i 5 min. Herefter kan du som oftest vende brødet ud af formen uden besvær. Lad det afkøle på en rist og pak det evt. ind i husholdningsfilm. På den måde får du en blød og lækker skorpe.

*Bageklar surdej: Når du bruger din surdej til rugbrødsbagning, så skal den være godt sur. Surdej er ideel i tiden fra den har peaket til den er faldet ca. 1/3. 

Print opskrift

Bestil til opskriften

Rugmel fuldkorn – 1 kg

25,00 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv