Æltning i det rigtige tempo
Æltning i det rigtige tempo på din røremaskine og hvad tempoet egentlig betyder for din dej? Er du den utålmodige der kører på fuld drøn, eller den taktile der fornemmer dejens forandring?
Der er fordele og ulemper ved at øge og sænke hastigheden. Når du ælter dej og måske handler det slet ikke om æltning i det rigtige tempo, men om noget helt andet?
Hvorfor skal dejen æltes?
Når dej æltes eller foldes, så gøres det for at opbygge styrke i dejen. Når dejens glutenstruktur strækkes ud og løsnes igen så dannes der et fint netværk af glutentråde.
Netværket kan fx. ses meget tydeligt, hvis du tager en klump sammenhængende dej og skylder under vandhanen til der kun er en gummiagtig tekstur tilbage. Det er den struktur, som hænger fast i opvaskebørsten og i øvrigt nægter at forlade afløbsristen i din køkkenvask – glutenstrukturen.
Glutenstrukturen opbygges altså når dejen æltes eller foldes. Den er det bærende element i din dej. Den holder på formen og de gasarter, som dannes under hævningen og gør dit brød luftigt.
Hvilket tempo skal du vælge når du ælter?
Du skal vælge det tempo, hvor din dejs glutenstruktur aktiveres mest muligt og det afhænger af, hvilken type dej, du har i maskinen.
Dejtype 1 – æltning af en gærdej
En klassisk, fast gærdej til fx snobrød eller fødselsdagsboller vil typisk have en tendens til at samle sig i en fast klump fordi væske-indholdet er lavt. Selvom den slipper skålens kanter og kan se “samlet” ud, så er dejens glutenstruktur langt fra aktiveret.
Her kan det give mening at ælte i et højere tempo for at trække dejen fra hinanden og få den til at arbejde korrekt i skålen. Du skal have fornemmelsen at, at dejen strækker sig.
Dejtype 2 – æltning af en surdej
En blød dej med et højt væske indhold, fx som en surdejs-dej.
En sådan dej har typisk let til at aktivere sin glutenstruktur fordi den, under æltningen, er i konstant bevægelse og dejen strækkes og løsnes op af skålens kanter. Når dejen arbejder dynamisk i skålen kan den køre i et roligt tempo og stadig opnå den fulde styrke – over tid.
Hele pointen er at vi netop gerne vil have en aktiv og stærk glutenstruktur, for at få det bedste brød!