Opskrift

Kernesalat med hele hvedekerner

En god grundopskrift på en salat med hele økologiske hvedekerner. Brug den til at komme godt igang med at spise hele kerner, og dermed få mere fuldkorn, samt en salat med et godt bid.

Det vigtigste er at kernerne koges længe nok og at der er fuld knald på tilsmagningen i både dressing og smagsgiverne som kernerne koges i.

Kernesalaten kan stå alene som et helt måltid eller være tilbehør. Opskriften kan nemt tilpasses til årstidens grønt, så sæt meget gerne dit eget præg og brug denne opskrift som en guide til hvordan du kan sammensætte din kernesalet.

 

Kernesalat med hele økologiske hvedekerner

Du kan sagtens koge kernerne dagen før du skal bruge dem, så er de kølet af. Ønsker du dem lune i salaten, kan du starte med at sætte dem over til kogning og derefter begynde på at forberede tilbehøret.

Sådan koger du kernerne

Tag de hele hvedekerner og kog i rigeligt vand, med smagsgivere der passer til mængden af hvedekerner. Kog det først op og lad det stå ved middelvarme i ca. 60 min. Lad kernerne trække i kogevandet i ca. 30 min. – smag om de har den ønskede konsistens. Kernerne drænes, hvis der er mere væske (ofte opsuger de det sidste kogevand).

De lune hvedekerner vendes i en dressing med honning, dijonsennep, olivenolie, æbleeddike, salt og peber.
Der skal fuld knald på smagen i dressingen og du må endelig ikke spare.

Forbered tilbehøret

Bagte løg: Skær løg i fine både, og bag dem i ovnen under låg med timian, smør, salt og peber, i ca. 60 min ved 175 grader varmluft. De sidste 5 min uden låg, så de får lidt farve.

Bagte hokkaido græsker: Skær græskar i tern, og bag med hvidløg, olivenolie, æbleeddike, salt og peber, i ca 30 min ved 200 grader varmluft.

Grønkål skåret i mindre stykker, krammet med olivenolie og salt – så strukturen bliver blødere og lettere at tygge.

Salaten blandes

Kernerne vendes med tilbehøret og kan fx. toppes med ristede nødder/kerner, hakkede urter eller feta

 

 

 

Print opskrift

 

Tilpas opskriften til årstiden

Kernesalaten kan sagtens varieres efter sæson, ex.: bagte tomater/squash/peberfrugt etc. Kun fantasien sætter grænsen. Denne salat egner sig også godt til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen.

Her ser du en kernesalat, hvor der er taget udgangspunkt i samme fremgangsmetode, men med følgende tilbehør:

  • Ovnbagte gulerødder i grove stykker
  • Hvidkål fint snittet, evt. på mandolin, eller grønkål i mindre stykker
  • Tynde skiver af frisk gulerod
  • Valnødder
  • Hakket bronzefennikel
  • Top med ristede nødder/kerner og en smule fetaost.

Kun fantasien sætter grænser, brug det du har. Salaten egner sig også fantastisk til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen med bagte rodfrugter eller græskar.

kernesalat opskrift med hele økologiske hvedekerner

Opskrifter med økologiske hele kerner

Havregrød med knækkede/valsede hvedekerner

Denne opskrift på havregrød med knækkede/valsede hvedekerner, er en morgengrød, med både bid og fuldkorn. Den klassiske havregrød får mere smag og struktur med halvt havregryn og halvt knækkede/valsede hvedekerner. Fordelen ved de økologiske knækkede/valsede hvedekerner er at kernen er brudt, så de suger hurtigere væsken til sig, og det tager ikke meget længere tid...

Hvedekerner i flødeskum med bagt æble og sprødt marcipandrys

Opskriften på Hvedekerner i flødeskum med bagt æble og sprødt marcipandrys er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i Aarhus.  Hvedekerner i flødeskum Hvedekerne koges i æblemost og vanilje i 10 -15 min., indtil man har en grød. Grøden sættes på køl eller frost, til den er afkølet. Fløden piskes med lys muscovadosukker og...

Morgenmad med hele rugkerner

Denne opskrift på morgenmad med hele økologiske rugkerner, er lækker både til hverdag og weekendens brunchbord. Det er en meget enkel opskrift, med få ingredienser og alt efter hvad du topper den med, ændrer den smag og udseende. Hele kerner giver et godt bid, og så får du smag, struktur og næring fra den hele...

Hele økologiske kerner

Økologiske Hele Rugkerner

Økologiske hele rugkerner renses og sorteres straks efter høst, hvorefter de ligges på lager. Kernen er ubehandlet og alle proteiner, vitaminer og smagsstoffer bevaret.

20,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Rugkerner knækkede/valsede

Økologiske rugkerner knækkede/valsede er hele rugkerner der er nænsomt stenformalet på en af vores mindre stenkværne. Nogle af rugkernerne knækker i kværnen, andre bliver valsede, deraf navnet.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Hele Hvedekerner

Formaler du din egen hvedemel? Mejnerts hele hvedekerner er ideel til brug i egen melkværn. Kernerne er høstet med fokus på et højt faldtal, hvilket har stor betydning for melets bageegenskaber.

20,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Hvedekerner knækkede/valsede

På stenkværnen bliver den hele økologiske kerne nænsomt formalet og efterlader nogle kerner med et enkelt knæk imens andre får en finere valset struktur, deraf navnet knækkede/valsede.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder

Mad med hele kerner

Brug hele kogte kerner i din madlavning, som tilbehør, til morgenmad, i salater. Læs mere om fordelene og hvordan du gør her

Dyrket økologisk

Dyrket på vores egne økologiske marker på vestsjælland, det bedste aer udvalgt til året høst til møllen, hvor kernerne renses og pakkes.

Naturlig omtanke

Vi har fokus på en produktion med så naturlig en omtanke som mulig, med solceller på gårdens tage, genanvendelse af restprodukter og bistader langs markerne.

Visionær familie

Familien Mejnertsen står bag Mejnerts, det gør at de kan udleve og efterleve deres store visioner for et økologisk landbrug og følge deres sunde fornuft hele vejen Fra Muld til Mund.