fbpx
Opskrift

Ølandsbrød – koldhævet

Fremgangsmåde:
Koldhævning:
Dag 1:

Blandingen hældes sammen med vand og gær i en røremaskine. Dejen skal æltes i ca. 3-5 min ved langsom hastighed og derefter 3-4 min ved hurtig hastighed. Hold øje med dejen – så snart den begynder at slippe/”slå” mod skålen, er dejen god. Vær opmærksom på, at dejen ikke bliver varm (over 29 grader). Skulle det ske, så stop æltningen og giv dejen pause i 15 min – genoptag æltningen i intervaller.

Lav en glutentest, dette gøres ved at mærke på om dejen har samlet sig. Kom dejen i en smut beholder/kasse. Kassen dækkes til med låg/film. Sæt herefter kassen på køl til dagen efter. Bemærk: Temperaturen i køleskabet er meget vigtig. Hvis temperaturen er for kold, vil dejen blot gå ”i dvale”, og derved ikke udnytte koldhævning. Derfor er min. temperatur 5o (5o-7o).

Dag 2:

Dejen hældes forsigtigt ud og hakkes/formes til brød/boller og placeres på bageplade og sættes direkte ind i en forvarmet ovn (250 grader). Straks efter de er sat ind, gives lidt damp. (Hvis damp ovn ikke haves, kan der sprøjtes med vand ind i siderne af ovnen, og let over bagværket). Herefter skrues temperaturen ned på 200o. Ved at gives bollerne/brødet en kortvarig intens høj varme, samtidig med dampen, dannes en flot skorpe med sprækker.
Boller bages i 15-18 min.
Brød bages i 25-30 min i midten af ovnen.

Hurtig-dej:

Ølandsbrødet kan også laves som en “hurtig-dej”. Her opnår du dog ikke det fulde smagspotentiale, men det kan nemt lade sig gøre. Den eneste faktor, du skal ændre på er mængden af gær, som øges fra 5 g til 20 g. Lad dejen hæve ca. 2 timer ved stuetemperatur og spring direkte til fremgangsmåde på dag 2.

Print opskrift

Bestil til opskriften

Ølandsbrød – 500 g

25,00 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv
Ølandsbrød – Kasse (6×500 g)

135,00 kr

DKK inkl moms

Tilføj til kurv