Opskrift
Mørke hveder med surdej
Med inspiration fra vores originale opskrift på varme hveder, har vi udviklet en mørkere, koldhævet variant på surdejsbase. Den er tilsat Mejnerts sigtede rugmel og karamelrug, hvilket giver en mere kompleks smagsprofil og større mæthedsoplevelse.
Sådan laver du økologiske Mørke Hveder
Dag 1
Tag æg og smør ud af køleskabet – gerne en halv til en hel time før du skal bage. På den måde får ægget og smørren lov til at temperere, og det bliver nemmere at holde temperaturen på dejen.
Rør mælk, surdej og gær sammen til gæren er opløst. Tilsæt ægget, og rør ud i væsken.
Vej Rugmel Sigtet, Karamelrug og, Hvedemel Sigtet, sukker, kardemomme og salt af i en skål og kom det i mælkeblandingen. Rør det godt sammen. Hvis du ælter dejen på en røremaskine, så ælt den på mellem hastighed i 4 minutter ca. Når dejen hænger sammen (den vil være en smule blødere end en traditionel hvedemelsdej) og er blevet glat, kommes smørret i lidt af gangen. Smørret skal være æltet helt ind i dejen, inden du tilsætter mere smør.
Overfør dejen til en skål som er smurt med smagsneutral olie, fx solsikkeolie, tildæk den med husholdningsfilm, og lad dejen hvile i køleskabet natten over.
Dag 2
Tag dejen ud køleskabet, og lad den hæve i skålen i 45 min.
Når dejen har hævet skal dejen æltes igennem, og deles i portioner á 80 gram stykket. Form til boller og placer dem med ca. 0,5 cm mellemrum på en bageplade eller i en smurt bageform (35 x 25 cm.).
Stil til hævning i ca. 1,5 t.
forvarm ovnen til 200 grader imens hvederne hæver.
Pensel med mælk og bag i 16-18 min.
De smager skønt lune, men lad bollerne afkøle på en rist. Halver dem, evt. riste dem på en brødrister, og server med koldt smør.
Print opskrift