Opskrift

Mørke hveder med surdej

Med inspiration fra vores originale opskrift på varme hveder, har vi udviklet en mørkere, koldhævet variant på surdejsbase. Den er tilsat Mejnerts sigtede rugmel og karamelrug, hvilket giver en mere kompleks smagsprofil og større mæthedsoplevelse.

 

Sådan laver du økologiske Mørke Hveder

Dag 1

Tag æg og smør ud af køleskabet – gerne en halv til en hel time før du skal bage. På den måde får ægget og smørren lov til at temperere, og det bliver nemmere at holde temperaturen på dejen.
Rør mælk, surdej og gær sammen til gæren er opløst. Tilsæt ægget, og rør ud i væsken.
Vej Rugmel Sigtet, Karamelrug og, Hvedemel Sigtet, sukker, kardemomme og salt af i en skål og kom det i mælkeblandingen. Rør det godt sammen. Hvis du ælter dejen på en røremaskine, så ælt den på mellem hastighed i 4 minutter ca. Når dejen hænger sammen (den vil være en smule blødere end en traditionel hvedemelsdej) og er blevet glat, kommes smørret i lidt af gangen. Smørret skal være æltet helt ind i dejen, inden du tilsætter mere smør.
Overfør dejen til en skål som er smurt med smagsneutral olie, fx solsikkeolie, tildæk den med husholdningsfilm, og lad dejen hvile i køleskabet natten over.

Dag 2

Tag dejen ud køleskabet, og lad den hæve i skålen i 45 min.
Når dejen har hævet skal dejen æltes igennem, og deles i portioner á 80 gram stykket. Form til boller og placer dem med ca. 0,5 cm mellemrum på en bageplade eller i en smurt bageform (35 x 25 cm.).
Stil til hævning i ca. 1,5 t.
forvarm ovnen til 200 grader imens hvederne hæver.
Pensel med mælk og bag i 16-18 min.

De smager skønt lune, men lad bollerne afkøle på en rist. Halver dem, evt. riste dem på en brødrister, og server med koldt smør.

Print opskrift

Flere opskrifter

Varme hveder

Store Bededag er store Hvededag. Den luftige, lyse hvedebolle med sødelig smag af kardemomme er en fast tradition i mange danske hjem og de smager fantastisk. Opskriften her giver ca. 12 stk. Opskriften er som udgangspunkt bagt med gær, men du kan nemt tilsætte 100 g bageklar surdej, hvis du ønsker. God fornøjelse!   Tag...

Sandwichbolle med Rugmel Fuldkorn

Savner du et nemt og lækkert sandwichbrød som indimellem kan erstatte rugbrødet i madpakken? Så er denne opskrift på en sandwichbolle med økologisk Rugmel Fuldkorn noget for dig. Opskriften giver en dejlig blød og luftig sandwichbolle, hvor du selv har mulighed for at bestemme fyldet og variere det, som du har lyst til.   Sådan...

Kanelsnurrer

Fremgangsmåde: Hæld kold mælk i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme og ælt dejen til den er helt glat og blank og slipper skålen. Det tager ca. 4-6 min. Brug en røremaskine og indstil den på lav hastighed. Skær smørret i små terninger, og kom dem i...