Brug økologisk fuldkornsmel når du bager
At bage med sten formalet fuldkornsmel er virkelig lækkert og giver masser af smag og struktur. Dog er der nogle ting du skal være opmærksom på i processen.
Fuldkorn suger væske, og holder brødet frisk i længere tid
Fuldkornsmel har en tendens til at absorbere mere væske end fint og sigtet mel, og derfor er det nødvendigt at justere i væskemængden hvis ikke der er taget højde for det i opskriften. Men samtidig er fuldkornet med til at holde på fugtigheden i brødet, så det holder sig frisk og lækkert længere.
Fuldkorn kræver længere hævetid
Fuldkornsmel gør dejen tungere og gør hæveprocessen længere. Det er blandt andet derfor at stenkværnet fuldkornsmel egner sig utroligt godt til surdejsbagning. Den lange fermenteringstid giver fuldkornet tid til at absorbere væsken, samt at lade dejen hæve til en elastisk dej. Det samme gælder koldhævede deje med en lav mængde gær. Derudover giver den lange hævetid også mulighed for at smagen fra godt mel, udvikler sig. Det gør en forskel i det færdige bagværk.
Tommelfingerregel
Vi anbefaler at bage med 20% fuldkornsmel, for at opnå et brød med smag, struktur og næring, samt et brød med fyldig og smagfuld krumme.