Hvorfor fuldkornsmel?

Hos Mejnerts elsker vi fuldkornsmel! Fordi stenformalet fuldkornsmel giver:

  • Smag,
  • Struktur
  • og Næring.

Det giver også mindre spild af mad. Når vi formaler hele kernen til fuldkornsmel, er der nul spild i produktionen. Der er ikke noget der sigtes fra eller fjernes: fuldkornsmel indeholder alt fra den hele kerne.

I denne artikel, vil vi se nærmere på fuldkorn, de mange fordele og så får du tips og tricks til når du bager med fuldkorn.

Hvad er fuldkornsmel?

Fuldkornsmel er når hele kernen formales, deraf navnet, fordi melet indeholder den ‘fulde’ kerne. Det betyder også at fuldkornsmel indeholder alle de kim og skaldele, som kornet har med fra naturens side, det er her den største mængde vitaminer og mineraler sidder i kernen. Det gør fuldkornsmelet mere næringsrigt end sigtede meltyper, fordi her er kim- og skaldele sigtet fra.

 

For at forstå de mange fordele ved fuldkornsmel, er det relevant at forstå hvordan den hele kerne er bygget op. Størstedelen af vitaminer, mineraler, fibre og næringsstoffer sidder i kimen, skallen og aleuronlaget. Det er typisk den del af kernen der sigtes fra, når vi går fra en fuldkornsmel til en finere og dermed sigtet mel.

Brug økologisk fuldkornsmel når du bager

At bage med sten formalet fuldkornsmel er virkelig lækkert og giver masser af smag og struktur. Dog er der nogle ting du skal være opmærksom på i processen.

 

Fuldkorn suger væske, og holder brødet frisk i længere tid

Fuldkornsmel har en tendens til at absorbere mere væske end fint og sigtet mel, og derfor er det nødvendigt at justere i væskemængden hvis ikke der er taget højde for det i opskriften. Men samtidig er fuldkornet med til at holde på fugtigheden i brødet, så det holder sig frisk og lækkert længere.

 

Fuldkorn kræver længere hævetid

Fuldkornsmel gør dejen tungere og gør hæveprocessen længere. Det er blandt andet derfor at stenkværnet fuldkornsmel egner sig utroligt godt til surdejsbagning. Den lange fermenteringstid giver fuldkornet tid til at absorbere væsken, samt at lade dejen hæve til en elastisk dej. Det samme gælder koldhævede deje med en lav mængde gær. Derudover giver den lange hævetid også mulighed for at smagen fra godt mel, udvikler sig. Det gør en forskel i det færdige bagværk.

 

Tommelfingerregel

Vi anbefaler at bage med 20% fuldkornsmel, for at opnå et brød med smag, struktur og næring, samt et brød med fyldig og smagfuld krumme.

Tip til bagning med fuldkorn, brug op til 20% for uden du tynger dejen

Opskrifter med økologisk fuldkorn

Nem opskrift på boller med fuldkorn

Skal det være nemt at få fuldkorn i dit bagværk, så brug denne opskrift som inspiration. Den er baseret på gær og ligger op til både kort hævetid og koldhævet.

Sandwichbolle med Rugmel

Lav en sandwichbolle med fuldkornsrugmel og erstat eventuelt rugbrødet i madpakken med en lækker sandwich

Surdejsbrød med Mariagertoba Fuldkorn

Opskrift er med surdej, som passer rigtig godt sammen med fuldkornsmel. Derudover bruger vi 40% fuldkornsmel, fordi Mariagertobaen har en stærk gluten struktur.

Fuldkorn er fyldt med fibre

Fuldkornets højere fiberindhold har også betydning for vores sundhed.

Man får hele kernens skal- og kimdele med når man bager med og spiser hele kerne, knækkede/valsede og fuldkornsmel. I fuldkorn er der flere kostfibre, vitaminer og mineraler – da intet er sigtet fra.

Kostfibrene er med til at binde væske og medvirker til en god fordøjelse, og indholdet af vitaminer, mineraler og proteiner er en vigtig del af en varieret kost.

Desuden har fuldkorn et lavt glykæmisk index*, som betyder at blodsukkerpåvirkningen er lav. Derved får man et stabilt blodsukker og derved en bedre mæthedsfølelse ved at spise en kost med mangle fuldkorn.

Formalingsgrad af økologisk hvedemel og økologisk rugmel hos mejnerts mølle

Grader af formaling

Fra den hele kerne til det fineste sigtede hvedemel, formalingsgraden er det niveau af formaling fra den hele kerne. Fuldkornsmel er den groveste formaling og er kun formalet af én omgang.

Læs mere om de forskellige formalingsgrader af vores økologiske mel her.

Økologisk, stenformalet og dansk fuldkornsmel

Økologisk Mariagertoba Fuldkorn

Mariagertoba er en nyere hvedesort som passer til det danske klima, men har nogle af de samme egenskaber som Manitoba. Den har en stærk glutenstruktur og giver en fantastisk farve og smag til dit bagværk.

36,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Ølandshvedemel Fuldkorn

Har en karakteristisk kornfuld smag. Den er høj på protein, hvilket både kan smages og fornemmes på den saftige krumme.

36,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Hvedemel Fuldkorn

Økologisk hvedemel fuldkorn kommer fra den hele stenkværnede hvedekerne. Det er 100% fuldkorn, som bevarer den skønne smag og duft af korn, fordi den koldformales på en stenkværn.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Rugmel fuldkorn

Økologisk rugmel er den hele rugkerne, formalet på stenkværn. Alle kim og skaldele er bevaret, hvilket giver dig et 100% fuldkorns-produkt.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder

Du får også fuldkorn i hele kerner

Hele økologiske kerner og knækkede/valsede kerner, giver også de gode fordele, ligesom fuldkornsmelet. Det skal blot bruges på en anden måde.

Mad med hele kerner

Kerner i bagværk

Hele og knækkede/valsede kerner

Økologiske Hele Rugkerner

Økologiske hele rugkerner renses og sorteres straks efter høst, hvorefter de ligges på lager. Kernen er ubehandlet og alle proteiner, vitaminer og smagsstoffer bevaret.

20,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Rugkerner knækkede/valsede

Økologiske rugkerner knækkede/valsede er hele rugkerner der er nænsomt stenformalet på en af vores mindre stenkværne. Nogle af rugkernerne knækker i kværnen, andre bliver valsede, deraf navnet.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Hele Hvedekerner

Formaler du din egen hvedemel? Mejnerts hele hvedekerner er ideel til brug i egen melkværn. Kernerne er høstet med fokus på et højt faldtal, hvilket har stor betydning for melets bageegenskaber.

20,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologiske Hvedekerner knækkede/valsede

På stenkværnen bliver den hele økologiske kerne nænsomt formalet og efterlader nogle kerner med et enkelt knæk imens andre får en finere valset struktur, deraf navnet knækkede/valsede.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder

Mejnerts værdier

Økologisk landbrug

Hos Mejnerts dyrker vi alt vores korn på vores egne økologiske marker

Skånsomt formalet

Alt vores mel er formalet på vores egne stenkværne. Det er en skånsom formaling der bevarer de gode vitaminer og mineraler fra naturens side.

Naturlig omtanke

Fordi vi selv står for hele produktionen, kan vi også optimere processen til at være så cirkulær som muligt. Det gør vi bla. ved at forsyne møllen med strøm fra solceller på gårdens mange tage.