Mad med hele økologiske kogte kerner

Hos Mejnerts vil vi gerne slå et slag for hele kogte kerne i det grønne køkken.

Hele kerner bidrager med smag, tekstur og en masse næring i form af fibre og mæthed. Brug hele kerner i salater, morgenmad, som tilbehør til din gryderet, der er mange muligheder.

Fælles er at de skal koges først, og derfor kommer vi her med både kogeanvisning og serveringsforslag, hvor der er utallige muligheder for variation.

 

Masser af næring med hele kerner

Når du laver mad med hele økologiske kerner, der blot er høstet og renset, kræver de en længere kogetid end man ofte ellers oplever.

Forskellige typer af ”perler”, har været igennem en proces og er gået fra den hele kerne, til at blive poleret, hvor en stor del af skallen er fjernet.  Det betyder at kogetiden er forkortet, men indholdet af kostfibre er samtidig blevet lavere end når du lavet med med hele uforarbejdede kerner.

Hele kerner indeholder alt smag, struktur og næring fra naturens side. Det er både til fordel for dig og din ernæring, men det giver samtidig intet spild, da alt maden udnyttes.

Kogning af økologiske hele rugkerner og økologiske hele hvedekerner kræver dog mere tålmodighed og rigeligt væske. Den længere kogetid kræves før at væsken træner igennem kernens skal og blødgør den.

 

 

Kogning af hele kerner

Som med bælgfrugter, er det en stor fordel at smagsgive kernerne allerede ved kogningen.

Så skal denne hele kerne bruges i fx en måltidssalat eller som tilbehør til en gryderet, er det lækkert at tilsætte krydderurter eller grøntsager. Man kan sagtens bruge rester fra grøntsagsskuffen som ved at være lidt trætte.

 

Sådan koger du hele kerner til mad

  • Start med at skylle de hele kerner under rindende vand i en sigte, så små urenheder og støv fjernes.
  • Herefter hældes de i en gryde med rigeligt vand samt de urter og krydderier du ønsker at smagsætte med.
  • Kog kerner ved middel temperatur i ca. 60 minutter med omrøring en gang i mellem.
  • Skum urenheder af kogevandet løbende og tjek at der stadig er vand så kernerne er dækket.
  • Lad kernerne trække i kogevandet frem til servering.

Kerner kan også sagtens koges dagen før brug og opbevares på køl i kogevandet. På den måde trækker de ekstra væske og får en øget saftighed.

Tip: Kog gerne en stor portion ad gangen og hav dem på køl eller frys.

Forskellen på kogetider af hele økologiske kerner

Forslag til tilsmagning af hele kerner i det salte køkken:

  • Krydderurter; timian, laurbærblade, rosmarin, oregano.
    Her egner sig både friske og tørrede.
  • Grøntsager; gulerødder, bladselleri, selleri, løg/hvidløg, porretop

Forslag til tilsmagning i det søde køkken:

  • Hele krydderier; kanelstand, hel kardemomme, stjerne anis, vaniljestang
  • Man kan evt. bruge ½ mængde æblemost i stedet for kogevand, for smag og sødme.
Hele kogte hvedekerner smager af mere, når de koges sammen med andre ting. Alt efter din ret, kog med smage der passer til

Opskrifter med hele økologiske kerner

Opskrift på kernesalet

Opskriften på kernesalet kan nemt tilpasses årstidens grønt og får masser af bid og fuldkorn fra de hele kogte hvedekerner. Find opskriften her

Morgenmad med hele rugkerner

Få fuldkorn og bid i din morgenmad eller på brunchbordet med denne enkle ret. Find opskriften her

Dessert med hele hvedekerner

Alt efter hvad du koger dine hele kerner i, kan de også sagtens bruges til en dessert, der til gengæld indeholder både fuldkorn og masser af bid

Brug hele kerner som tilbehør

Der er mange fordele ved at bruge hele kogte kerner som tilbehør i dit måltid, fremfor fx. pasta og ris.

Du kan nemt finde hele kerner der er dyrket i Danmark, vores er dyrket på egne økologiske marker på vestsjælland omkring gården.

Der er ikke nogen begrænsninger for indtag af hele kerner, fordi de ikke indeholder nogle stoffer der i større mængde kan være skadelige. Fx. er ris kendt for at indeholde stoffet arsen og man skal begrænse sit indtag.

Du får masser af næring fra hele kernen, fordi du ved at spise hele kerner får ‘det fulde korn’ altså fuldkorn. De giver også et dejligt bid til dit måltid.

Så erstat gerne diverse tilbehør med hele kogte økologiske kerner…bare en gang i mellem.

Knækkede/valsede hvedekerner

Knækkede/valsede hvedekerner, er også den hele kerne. Den er dog brudt, og derfor bedst til bagværk eller grød, da frøhviden siver ud i vandet.