Vi åbner dørene og inviterer dig med på rejsen Fra Muld til Mund – Kom en tur på landet til Mejnerts Dagen 2025 søndag d. 18. maj 10-16. Læs mere her

Stenformalet mel – en gammel metode i et nyt setup

Midt mellem nye faciliteter af finrensningsanlæg og den robotstyrede pakkemaskine, roterer stenkværnene på gammel og nænsom vis.

Hos Mejnerts formaler vi alt vores mel på stenkværn. Det er den gamle metode, fra dengang der var vinger på møllerne. Vi har dog sat vores stenkværne ind i et effektivt og moderne anlæg.

Den metode en mølle bruger for at formalet kornet til mel, har en afgørende betydning, for smag, struktur og næring i det endelige produkt.

Vi valgte i 2007 at bygge en mølle der formalede med stenkværn. Det er der mange gode grunde til, og dem dykker vi ned i, her på siden. Fælles for det er et fantastisk slutprodukt.

"Den gamle metode i et nyt setup". På Mejnerts Mølle forenes gamle metoder og højteknologi. Her præsenterer Peter Mejnertsen hvordan vores anlæg fungerer.

Hvad er stenformalet mel?

Stenkværnet eller stenformalet mel, er mel, der er blevet malet på en traditionel stenkværn. Det er en skånsom formaling, der bevarer mere smag, struktur og næring i melet.

 

Skånsom formaling af mel

Formaling på stenkværn er en langsom og skånsom proces, hvor kornet males mellem to store stenmøllehjul. Den langsomme stenformaling, sikrer at temperaturen holdes lav og at mange af kornets naturlige næringsstoffer og aromaer bevares. Efter formalingen løftes melet videre af en luftstrøm, som sikrer at melet nedkøles med det samme.

 

Sådan fungerer en stenkværn

En stenkværn består af to store runde, rillede sten af granit, der støder næsten helt sammen ovenpå hinanden. Den øverste står fast, den nederste drejer rundt, og sammen bryder de kernerne. Kernerne bliver transporteret igennem tragt eller rør, over stenene og ned i midten mellem de to sten. Her formales de i takt med at de skubbes ud mod kanten af stenene. Så når produktet når ydersiden af stenene er det blevet til mel. Rillerne sikrer at kernen ikke kværnes fuldstændig, så formalingen bevarer kim- og skaldele fra den hele kerne. Det har betydning for kvaliteten af melet.

 

Fuldkornsmel fra stenkværnen

Når melet er formalet på stenkværn, er det altid en fuldkornsmel. Det betyder intet spild og optimal udnyttelse. På Mejnerts’ mølle, bliver fuldkornsmelet enten pakket direkte til vores fuldkornsprodukter, eller kørt igennem en sigte til vores andre meltyper: sigtet, fint og type 00.

 

Sigtet til finere meltyper

Alle typer af mel hos Mejnerts, har modtaget blot én formaling i stenkværnen. De forskellige formalingsgrader sker i sigteprocessen, hvor vi fra sigter de grove kim- og skaldele fra. Tilbage står vi med en mere koncentreret masse af frøhviden, den som giver opbaget til bagværket.  Strukturen på vores mel er generelt grovere end hvad du ellers oplever. Det er fordi vi har valgt at beholde en stor andel kim- og skaldele, også i vores mere fine meltyper. Det har vi gjort for at producere mel med masser af smag, struktur og næring.

Alle korntyper kan males på stenkværn, vi formaler rug, hvede, mariagertoba og ølandshvede.

Fordele ved stenkværnet mel

 

Bevarer næringsstoffer

En af de største fordele ved stenkværnet mel er, at det bevarer flere af de næringsstoffer, som findes i kornet fra naturens side. Ved den langsomme formaling bevares både skal- og kimdele, som er rige på fibre, vitaminer (som B-vitaminer) og mineraler (som jern og magnesium).

Den skånsomme stenkværnsformaling gør også at færre aminosyrekæder brydes. Jo mere friktion og varme påvirkning under formaling, jo flere aminosyre kæder brydes.

Ubrudte aminosyrekæder i melet, gør det også lettere for menneskekroppen at optage næringsstofferne fra melet/brødet. Også den næringsrige kim med E-vitamin er bevaret i det stenkværnede mel.

 

Fyldigere smag

Stenkværnet mel har en dybere og mere kompleks smag. Den langsomme formaling bevarer ikke kun de næringsmæssige fordele, men de naturlige aromaer, og derved den gode smag af korn.

 

Øget fiberindhold

Hos Mejnerts bliver vores økologiske fuldkornsmel blot kværnet én enkelt gang på stenkværnen og er så klar til at blive bagt med. Den skånsomme formaling på stenkværnen bevarer flere af kornets naturlige fibre. Fuldkorn er som bekendt godt for fordøjelsen og sikrer en god mæthed, sammen med et stabilt blodsukkerniveau.

 

Økologisk og naturligt

Hos Mejnerts har vi dyrket vores marker økologisk siden 1999, hvilket betyder, at kornet dyrkes uden brug af pesticider og kunstgødning. Den økologiske dyrkning, sammen med den skånsomme formaling på stenkværnen, gør at vi hos Mejnerts ”har rent mel i posen”. Og det kan smages.

En økologisk hvedekerne består af fire dele, skallen, aleuronlaget, frøhviden og kim.

Størstedelen af kornets smag, sidder i kim, skaldele og aleuron laget. Det er den grove del af kernen, som bevares ved stenformalring.

Læs mere om kernens opbygning her

Oversigt over gården, hvor både landbrug og mølle holder til. Kortere bliver der ikke Fra Muld til Mund

Vores mølle på Viskingegården

Det var store beslutninger der skulle tages, da vi i 2007, skulle bygge vores mølle hjemme på Viskingegården. Vi er stolte af den kvalitet vores økologiske afgrøder har, så det var ikke ligegyldigt hvilken formalingsmetode vi skulle vælge.

Vi undersøgte markedet, allierede os med stærke kompetencer og besluttede at hjertet i Mejnerts Mølle skulle være ‘af sten’. Derfor indkøbte vi først 6 stenkværne til møllen. I dag har vi 2 kværne der kun formaler rug og 6 kværne der kun formaler hvedesorter. Hele møllen er bygget op sådan så kernerne suges op fra siloerne, til toppen af møllen, hvor de gradvist falder ned igennem systemet. Først renses de, stenformales, eventuelt sigtes og pakkes i vores genanvendelige folieposer.

Vi gør alt hvad vi kan for altid at optimere den cirkulære process og produktion.

Emballagen passer på melet

Vores folieposer er nøje udvalgt. Den forseglede foliepose beskytter melet fra smag og aroma udefra og bevarer melets kvaliteter indeni. Bliv klogere på årsagerne til vores valg af emballage her

Vi genanvender restprodukter

Det spild der sker i møllen, både i fra afrens og sigten, gør vi alt hvad vi kan for at genanvende. Hvedeklid skal blive til mere mad, og hvis ikke bliver det til svampeproduktion eller dyrefoder. Sidste stop, genanvender vi restprodukter til opvarmning af bygninger i vores store stokerfyr. Læs mere her

Historien bag Mejnerts

Familien Mejnertsen står bag Mejnerts, og drives i dag af Peter og Kasper, samt deres far Niels. Lære mere om historien bag her

Forskellige formalinger af mel

Vi formaler alt vores økologiske mel til fuldkornsmel på stenkværnen. Derefter bliver det sigtet til forskellige grader af formaling. Læs mere om de forskellige økologiske meltyper her

Møllen drives med naturlig energi

I gamle dage var stenkværnene på de danske møller drevet af vind og møllevinger. Da byggeriet af vores højteknologiske mølle begyndte i 2007 var det et grundlæggende ønske at bevare den naturlige energiforsyning. Derfor er tagene på gården dækket af solceller, som forsyner møllen med strøm til alle processer og mere til.

Opskrifter med mere smag

Stenformalet mel giver mere smag, fordi de naturlige dele fra den hele kerne håndteres mere skånsomt. Det giver også en grovere struktur end vi ser i mel formalet på anden vis. Det betyder at det er lidt anderledes at bage med, men når først du har smagt forskellen håber vi at du forstår hvorfor vi stenkværner vores mel. Find en masse gode opskrifter med vores mel her

Stenkværnet økologisk fuldkornsmel

Økologisk Ølandshvedemel Fuldkorn

Har en karakteristisk kornfuld smag. Den er høj på protein, hvilket både kan smages og fornemmes på den saftige krumme.

36,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Mariagertoba Fuldkorn

Mariagertoba er en nyere hvedesort som passer til det danske klima, men har nogle af de samme egenskaber som Manitoba. Den har en stærk glutenstruktur og giver en fantastisk farve og smag til dit bagværk.

36,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Hvedemel Fuldkorn

Økologisk hvedemel fuldkorn kommer fra den hele stenkværnede hvedekerne. Det er 100% fuldkorn, som bevarer den skønne smag og duft af korn, fordi den koldformales på en stenkværn.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder
Økologisk Rugmel fuldkorn

Økologisk rugmel er den hele rugkerne, formalet på stenkværn. Alle kim og skaldele er bevaret, hvilket giver dig et 100% fuldkorns-produkt.

26,95 kr

DKK inkl moms

Vælg muligheder

Hvorfor bage med fuldkorn?

Dyk ned i de mange fordele ved at bage med mere fuldkorn, hvordan det giver mere smag, får brødet til at være friskere og selvfølgelig mere næring til kroppen.